Saturday, May 26, 2012

top 5 - Bila Perempuan Jatuh CINTA


Assalamualaikum
siapa di sana??? miera di sini.. hari ni Miera update entry ni based on apa yang my best friend always tanya. My best friend ni laki. emm muka dia macam Shahir AF. Dah takyah tulis pasal my best friend ni.. My best friend ni never fall in love dengan mana-mana perempuan pun .. BUT he always asked me
" macam mana tanda seorang perempuan suka kat seorang lelaki ha?"

"Emm apa soalan sehh kau tanya aku = =" . " Muka kau kan handsome, bukan selalu perempuan mintak no. kau ke? Asal la kau tanya aku...?"

my friend - "kau ni macam tak tahu aku ni malu. aku bukannya cakap dengan perempuan. Please la wehh jawab soalan ni ! Tu pun kau tak tahu.. macam mana la kau jawab exam?"

"Kalau malu kau jangan  jadi laki. Apa kau fikir perempuan tak tahu malu ke?pelik pulak ya kau tak cakap dengan perempuan? Mr. S Aku ni perempuan la!!!! Exam-exam la.. ini soalan bukannya masuk exam! yannaddhei"

So for my best friend ever.. miera jawab soalan Bila Perempuan Jatuh CINTA

1. Perempuan ni bila suka seseorang FIRSTLY dia akan cakap dengan best friend dia..

# For me seorang best friend adalah seorang yang kita percaya untuk simpan rahsia dan tahu segala perasaan sedih, suka , dan CINTA. Seorang best friend ni akan bagi dia punya oppinion yang paling tip-top lah. Dengan kata lain "KATA BEST FRIEND OF COURSE SEMUA AWAK TAHU KAN.." Humm kalau seorang lelaki tu suka kat sorang perempuan tu pergilah baik-baik dengan best friend dia. Of course korang akan dapat jawapan apa yang korang nak. :) SELAMAT MENCUBA!

2. Jangan takut-takut Apa kata korang tanya je Straight To The Point# Perempuan ni sukakan lelaki yang berani.. sebab sifat semulajadi seorang perempuan ni , mereka ni pemalu. Kalau tak tahu malu... tu bukan perempuan. EH! pergilah TANYA! takkanlah perempuan pulak yang nak luahkan "Saya suka awak. Awak suka saya tak?"

3. You are my priority..
#Perempuan ni bila suka seseorang, even diorang tidur OR penat macam mana pun, bila korang call, dia mesti angkat. "HUMM habis kalau dia tak angkat?".. kalau dia tak angkat kan mesti diorang akan call korang balik atau pun send mesej macam ni
 'Sorry tak angkat call, Tidur tadi. Tak perasan'
'saya tak angkat call tadi saya pergi berry kat toilet'
'saya menyahut seruan Ilahi (solat) so seruan telefon pilihan terakhir'
# Perempuan tu takkan pernah lupa wish bday korang. Kalau boleh dia yang 1st orang yang wish.
#Semua pasal korang dia tahu. Korang buat apa, pergi mana, spend masa dengan siapa, semua diorang tahu EVEN korang tak bagitahu pun. "ceciter ceciter macam mana diorang buat?" STALK la apa lg...
#Busy macam mana pun diorang, kalau online tu korang chat dengan dia mesti dia reply sepantas kilat, puting eliung, tornado *ok over


4. Sometimes perempuan suka dalam diam..
# actually memang ada perempuan yang menyintai seseorang dalam diam.

"Suka dalam diam ? Bisu ke?" Bukan bisu.. normally diorang suka lelaki tu.. tapi diorang tak tahu macam mana nak express kan pada lelaki tu. Diorang ni kadang2 stalk FB ke.. tulis surat cinta diam2 letak bawah meja OR selit tepi tingkap rumah (ZAMAN DULU punya cara) ...Relax la.. nama pun S.A. Secret Admire :)
# tapi please lah kalau korang dah tahu mengenai perasaan perempuan tu janganlah korang prank dia depan kawan2 korang.. malukan dia.. At least cakap lah "Thanks sebab perasaan awak pada saya" INGAT ! Budi Bahasa Amalan Kita.. Kalau korang suka dia balik~ Untunglah perempuan tu...

#Tipulah korang tak tahu sape secret admire korang~ Mestilah korang tahu Hint2 dia...Ecececeh malu letuw! Korang mesti tahu punya. Lainlah kalau korang memang sengaja tak nak tahu ..
5. TeTAP ORANG yang dia suka je di MATA

#haha ni bagusnya perempuan. Bila dia suka seseorang, dah tak nampak lain dah. Keluar dengan lelaki lain pun, kalau dia dah suka kat seseorang tu, tetap orang yang dia suka tu je lah kat MATA dan kat HATI diorang. Baik kan :) Perempuan ni setia dalam bercinta.
#Tapi bila seseorang perempuan tu layan korang dengan baik that means perempuan tu single and available.. Ye lah tak ada sesiapa la katakan.



p/s: So dah jawab belum soalan my best friend tadi.. Bila perempuan ni suka seseorang senang je nak detect.. BUT .. walau pun my friend, my cousin, and my best friend dah cerita banyak pasal tanda-tanda seseorang lelaki suka kat perempuan, tapi BETA still tak boleh faham perasaan diorang. Susah kita nak meramal orang lelaki ni.


"RAHSIA DI HATI TAK SIAPA YANG TAHU"

38 comments:

  1. Replies
    1. Oh addin tak kot :) miera tak layak pun dgn best friend miera tu.. dia handsome and miera tak cantik pun ..

      Delete
    2. Miera Saya ni lelaki tapi takut la nak confess kat org yang disayangi..kalau2 dia reject ke..:(

      Delete
    3. Miera Saya ni lelaki tapi takut la nak confess kat org yang disayangi..kalau2 dia reject ke..:(

      Delete
    4. hai Amir Amir . belum cuba belum tahu bro. why not you cuba. entah entah that someone pun suka kat amir amir =) kalau success boleh reply kat sini balik tau!

      sincerely.
      engr cinta....lols

      Delete
  2. Mmg smue pompuan camni ke?... Klu Pompuan yg cam laki camner plak?
    Eh, itu bleh dikategorikn pompuan gak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. humm semua perempuan macam ni.. even perempuan yang macam lelaki jugak she will shared everything with her best friend nak mengurat perempuan ngurat best friend dia dulu Izas

      Delete
  3. biasanya lelaki suka prempuan yg ambik tahu hal dirinya melebihi rupa setelah lama dikenali.. x semestinya hensem mengukai sicantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks anonymous for comment and reading. Now I know yang lelaki tak tengok pada rupa BUT tengok pada perempuan yang care pada dia. good info BTW thanx!

      Delete
  4. Cam ne kalau pompuan yg bg sbahagian je tanda2 kat atas tu dan mnunjukkn reaksi cam tak minat tp dlm mase yg sama suke lyn @ kacau aku??
    Bila aku ngaku aku suke dia, dia ckp "bnyk la kau punye suke" @ "prasan la". tp 1 hari tu tibe2 dia tanye aku rindu dia ke tak @ risaukn dia ke tak and even penah dia tanye syang dia ke tak..
    ni apa punye kes plak ni??

    ReplyDelete
  5. miera rasa perempuan tu suka kot kat anynomous BUT sometimes mesti dia ego nak cakap. Ada jugak jenis perempuan yang tinggi egonya anynomous. Tak pun perempuan tu jenis yang tak nak bercinta before kahwin ke, mak ayah dia marah kalau dia bercinta. Banyak faktor sebnarnya =)

    ReplyDelete
  6. miera nak tanya saya ada kenal seorang prepuan ni dh lama dh kawan, tapi satu hari..sya dh ckp ngn dia yg saya suka kat dia..tapi dia hanya gelak sahaja pas 2 dia cakap kat saya..yg saya ni suka dekat dia mcm mne? saya ckp la mmg saya suka tgk dia, dia special buat saya dan mcm2 lagi..tp dia gelak je....tp saya cakap melalui conversation whatsapp je..bukan by call..tp skrg kami still contact tp..bila saya nk thu yg dia juga sukakan saya...apa patut saya buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh miera pernah experience macam ni jugak la! miera gelak bila lelaki tu cakap dia suka kat miera ... because on that time miera anggap dia macam abang. berapa umur anonymous ni? berterus terang sometimes tak elok jugak .. cuba bagi hint kat dia. sometimes ada perempuan yang susah nak faham erti cinta, suka .. macam miera. apatah lagi kalau baik and dah lama kawan.

      ada orang yang taknak rosakkan friendship, so stay as friend lebih baik untuk mereka.

      my advice.. cuba buat first move. like tanya siapa yang dia suka ke? or try to confess her slow slow =) kalau dia kawan yang baik.. dia takkan putuskan friendship sebab confession tu.

      Delete
    2. Miera.. nk tanye ckit la pasal awk anggap sebagai abang tu. Mcmne cara2 kalau perempuan tu anggap lelaki tu sebagai abg je.. x lebih dari tu..
      1: selalu ke dia jumpe mamat tu?
      2: mcmne cara dia layan sms?
      3: perempuan tu lak bekas peng?
      Just nk dapatkan persoalan :)

      Delete
    3. Miera.. nk tanye ckit la pasal awk anggap sebagai abang tu. Mcmne cara2 kalau perempuan tu anggap lelaki tu sebagai abg je.. x lebih dari tu..
      1: selalu ke dia jumpe mamat tu?
      2: mcmne cara dia layan sms?
      3: perempuan tu lak bekas peng?
      Just nk dapatkan persoalan :)

      Delete
    4. normally perempuan tu akan buat macam mana seorang adik yang normal layan abang dia lah.. contoh. kalau sedih, lelaki tu yang dia cari dulu. menangis tanpa segan. mengadu li